onsdag 22 november 2017

Barn och ungas uppväxtvillkor

Alla barn runt om i världen har till största del olika bakgrunder och får inte alltid den uppväxt dem behöver och förtjänar. Detta kan man inte minst läsa om i Morgan Allings bok “Kriget är slut”, där det bland annat skildras en historia om en problematisk uppväxt och hemmiljö med alkoholiserade föräldrar, våldsamma fosterföräldrar och vuxna i maktposition som sexuellt utnyttjar honom. Vi har valt att lägga fokus på hur man som lärare ska skapa trygghet för sina elever oavsett hemmiljö. Eleverna spenderar mycket tid i skolan vilket gör att det är väldigt viktigt att de har en trygg skolgång. I Salamancadeklarationen står det att: “Den vägledande princip som ligger till grund för denna handlingsram är att skolorna skall ge plats för alla barn, utan hänsyn till deras fysiska, intellektuella, sociala, emotionella, språkliga eller andra förutsättningar”.
Enligt oss ska vi bemöta eleverna med kärlek, omtanke, respekt och medkänsla för att öka tryggheten i klassrummet. Men hur skall vi göra detta? Först och främst genom att skapa en relation och en “vi”-känsla bland eleverna i klassrummet. Som lärare ska vi även se eleverna jämlikt oavsett bakgrund, etnicitet och sexuell läggning. I filmen “Indisk skolvardag” kan vi tydligt se hur klasskillnaderna behandlas olika och hur barnen blir dömda utifrån deras roll i kastsystemet. Detta går emot barnkonventionen som betonar vikten av att barn ska ha rätt till ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter där staten ska utnyttja det yttersta av sina resurser för alla elever. Skolan ska se till att främja barnets utveckling och läran om mänskliga rättigheter. Vi som lärare har ett stort och komplext ansvar när det gäller elevernas välmående i skolan, men grunden till trygghet tror vi är att skapa en god relation till barnen och visa empati.

måndag 13 november 2017

Enskilda presentationer om oss själva

IMG_3365.JPG
Hej! Jag heter Anna Bengtsson, 23 år och kommer från Skåne. Har tidigare bott och jobbat i Sälen i 4 år, där jag träffade min pojkvän som kommer från Karlstad, därför blev det naturlig för oss att flytta hit när jag börja plugga. Anledningen till att jag vill bli lärare (f-3) är för att jag älskar barn och vill se dem utvecklas. På min fritid tycker jag om att umgås med mina vänner, familj, träna och resa.




Hejsan! Mitt namn är Philip Granander och är en 19 årig grabb som kommer ifrån staden Trollhättan, men som numera är bosatt i staden Karlstad då jag nyligen börjat plugga på Karlstad universitet, där jag studerar till lärare för årskurs F-3. Anledningen till att jag valt att bli lärare är för att jag älskar barns nyfikenhet och driv till lärande. På min fritid arbetar jag som servitör, tränar och umgås med vänner och familj!



23585086_10203943678190239_763406015_o.jpg
Hej! Jag heter Johanna Karlsson är 21 år och bor i Säffle. Jag läser grundlärarprogrammet åk 4-6 på Karlstads universitet och valde att läsa till lärare för att jag tidigare har vikarierat inom skolan och insett att det är det jag vill jobba med. På min fritid spelar jag fotboll, jobbar extra som vikarie och umgås med min familj och mina vänner.





Hej! Jag heter Oscar Gustavsson och är 23 år. Kommer från Skövde där jag jobba inom skolan i 4 år innan jag bestämde mig för att plugga i Karlstad. Drömmen är att bli speciallärare! Bor tillsammans med min sambo och en liten kattunge. På fritiden umgås gärna med mina vänner eller jobbar för att tjäna lite extra pengar. Fotbollen ligger djupt i mitt hjärta och är för tillfället målvaktstränare för min moderklubb.




20140179_10212867880550262_5768830246828974469_n.jpg
Hej! Jag heter Madeleine Josefsson är 20 år och bor i Filipstad tillsammans med min pojkvän. Varför jag valde att plugga till lärare (f-3) är för att jag jobbade som vikarie/elevresurs på högstadiet under ett skolår, det var där och då jag insåg att det var det jag ville jobba med, fast med yngre barn. Jag är en glad tjej som älskar att lära känna nya människor, resa och se nya saker/platser. Innebandy och ishockey är mina största intressen.




Hej! Jag heter Linnea Oskarsson och är en 19 årig tjej från Mellerud, men är sedan några månader tillbaka bosatt i Karlstad. På gymnasiet gick jag samhällslinjen med inriktning på beteendevetenskap och tog studenten nu i våras. Jag läser grundlärarprogrammet på Karlstads universitet med inriktning F-3. Intresset för läraryrket har länge funnits hos mig, eftersom jag älskar att ta hand om barn och se dem utvecklas. Jag tycker om att resa och träffa nya människor, samt umgås med vänner och familj.



Våra förväntningar på kursen:


  • Att den är givande
  • Kunskaper om metoder som kan förbättra undervisningen
  • Att vi i slutet av kursen har lärt oss mycket och även fått olika erfarenheter
  • Att vi kan utveckla oss själva som framtida lärare