söndag 10 december 2017

Philips Auskultation

Äntligen var det dags för auskultation!

Min auskultation var på en skola med över 500 elever med årskurserna F-9. Jag fick spendera tre fantastiska dagar i årskurs 1 där eleverna bestod utav 16 tjejer samt 16 killar samt två lärare.
Klassen var sedan uppdelade i två mindre grupper med 8 tjejer och 8 killar i dessa grupper. Anledningen till denna fördelning var då lärarna inte ville skapa höga ljudvolymer i klassrummet. Samtidigt som den ena läraren tyckte att undervisa i matematik var roligare än att undervisa i svenska så fördelade dem ämnena på detta smarta och effektiva sätt.

Under min tid på med klassen så var eleverna ivriga. Klassen skulle för första gången ha sin ”Kabaré” vilket är en slags teater gemensamt med de övriga klasserna i låg och mellan stadiet. Årets tema var sagor där eleverna dansade som troll, tomtar och älvor. Kabarén var någonting som jag dessvärre inte fick se utan jag fick bara vara med på deras genrep.

Min observation på skolgården var att nästan alla pojkar spelade fotboll medan tjejerna var mer åskådare eller domare eller ägnade sig utav andra lekar som ”Zombie” som fungerar som ”ta”. Generellt utifrån skolgårdsobservationen så fanns det ett tydligt mönster att pojkar hänger ihop i större antal omkring 8 personer medan flickorna oftast bestod utav grupper om 2–4 personer.

Utifrån mina klassrumsobservationer så fick jag resultaten att det var främst flickor som både pratade rakt ut men också som räckte upp handen. Resultatet var som en liten chock för mig då jag genom min uppväxt fått höra att det är pojkar som tar plats i klassrummen, utan pojkarna var helt enkelt inte med i diskussionerna i gruppsamtalen utan de fantiserade om annat. Lärarens roll blev nu att med hjälp utav det behavioristiska perspektivet ge beröm till pojkarna när det väl räcker upp handen eller ens svarar på frågan rakt ut. Men som min lärare pratade om när det pratade rakt ut så var det viktigt att framföra som lärare att: ”Jättebra svarat X men nästa gång så tänker vi på att räcka upp handen, eller hur X?” eller något i den stilen.

Min observation klargjorde för mig själv att det är en enorm utmaning att lära ut till olika elever, främst när eleverna inte ligger på samma nivåer. Dessa nivåer i klassrummet kan man se i de sociokulturella perspektivet där det framför att eleverna befinner sig i olika utvecklingszoner där läraren roll och utmaning blir att ge eleverna rätt utmaning utifrån egen förmåga så att eleverna kan avancera till nästa steg i deras utveckling. Det är något som jag verkligen tagit med mig ifrån denna auskultation och framförallt jobba med den dagen jag går ut i ”verkligheten” igen!

Fanns det något speciellt som ni lärde er utav er auskultation?


Hälsningar Philip. 

11 kommentarer:

  1. Bra inlägg!
    Intressant att dina "fördomar" du hade innan om att pojkarna tog mest plats i klassrummet visade det motsatta. Man har ju oftast sina föreställningar om hur det är och man får en liten chock när det inte alls är som man tänkte.
    Jag tyckte man lärde sig mycket genom att observera, man fick se så mycket mer än vad man tänkt på när man själv har undervisat elever och man fick även med sig lite "knep" som läraren använde sig av :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men precis! Det blev en smärre chock för mig!
      Vad kul att du också fick kunskaper med dig från din auskultation!

      Radera
  2. Jag blir så glad när jag ser att de estetiska ämnena inte försvunnit in i de övriga ämnena utan finns kvar som rena ämnen. Kabaré - vad är det för uppsättning?
    Genrep är inte illa, det är tekniskt sett hur föreställningen ska gå till. Kul!

    Individanpassning för lärande är en väldigt viktig del som lärare. Det är intressant hur perspektiven syns när man observerar, var det Sociokulturella perspektivet mer synligt än de andra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Föreställningen handlar om att det blir en gemensam föreställning för eleverna mellan 1-5. Årets tema var då sagor som barnen skulle efterlikna i sin show!

      Ja det måste jag väl ändå anse att det var ja, i det sammanhanget att skolan jobbar mycket med vad det är som eleven faktiskt lär sig och främst då att de i lägre åldrar jobbar mycket gemensamt i sociala situationer då, tyckte det fungerade väldigt bra, där lärarens roll blir lite med avvaktande men också drivande i många frågor.

      Radera
  3. Du verkar ha haft en lärorik och intressant auskultation! :) Det där att tjejer pratar rakt ut har jag också varit med om, så som du beskriver det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var den verkligen! Ja där ser man vilka fördomar man har som person!

      Radera
  4. Låter som en spännande auskultation! Håller med dig om att det känns svårt att få en utbildning som är lika utmanande för alla då de är på så olika nivåer. Jag var också i en första klass och det jag tar med mig är att jobba med text och bild så att de som inte kan läsa än ändå kan vara med då de kan se på bilderna istället och på så vis hänga med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett tufft yrke vi valt minsann haha, men oerhört roligt! Ja men du det var ju jättebra! Det ska jag verkligen tänka på i framtiden, tack för ytterligare tips!! :)

      Radera
  5. Verkar som du fått mersmak av läraryrket efter din auskultation, kul! Det jag har tagit med mig från min auskultation är hur man jobbar med det behavioristiska beteendet och med belöningar. I klassen jag besökte märkte man på vissa elever att de skyndade igenom uppgifter för de visste att de skulle få gå ut på rast tidigare om de var klara och ledde till att eleverna slarvade på vissa uppgifter. Detta kan vara en negativ påverkan på just belöningssystemet. Lösningen var att ingen elev fick gå ut på rast förrän läraren kollat igenom och godkänt uppgiften. Lycka till med uppsatsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Häftigt!
      Ja det blir ju helt klart en morot om de får gå när det är klara med uppgifterna, det negativa med det är väl isåfall att eleverna kanske inte lär sig fullt ut då de bara snabbt gör uppgifterna etc, samt att de med svårigheter kanske inte får den hjälp som krävs då läraren ska bedöma de som är klara.. Men det finns för och nackdelar i allt! Detsamma du!!

      Radera
  6. Bra inlägg!
    Det var intressant att höra att det var flickorna som framför allt pratade rakt ut då även ja delat din uppfattning om att det brukar vara pojkarna som är stökiga under skolgången. Gällande vad som hände på skolgården var det någorlunda lika med vad som skedde under min auskultation då pojkarna var mer aktiva samt tjejerna valde att mer umgås eller prata.

    SvaraRadera